Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pes a čokoláda

Je čokoláda pro psy nebezpečná? Dle dostupných informací a kynologických diskusí  je zřejmé, že některý pes s požitím čokolády problém nemá,  jiný může mít příznaky otravy již po malém čtverečku. Obecně platí, že čokoláda nepatří mezi poživatiny, vhodné pro psy.  Měli bychom vědět, že nejnebezpečnějčí je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé.   Co dělat, když pes sní větší množství čokolády? 

zdroj: http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_6073_0.html

Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy – metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu. 

Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost. 

Stále ještě není mezi chovateli dostatečně známo, jak nebezpečné je podávání čokolády psům. Je i dost případů, kdy zvíře zkonzumuje větší množství čokolády v nestřeženém okamžiku, zejména je to problém u štěňat. Také malé dítě může čokoládu psovi nabídnout. 

Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče – to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní. 

První známky otravy se projevují do 6-12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50g mléčné, 20g hořké a 7g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější). 

Jak postupovat, když zjistím, že můj pes snědl čokoládu? Není nač čekat, zejména pokud se jedná o větší množství. Čím dřív se s tím začne něco dělat, tím větší je šance, že se podaří Vašeho miláčka zachránit. Pokud to zjistíte nejpozději do 4 hodin po tom, co ji pes snědl, je účinné vyprázdnění žaludku. I když existují způsoby, jak přimět psa ke zvracení různými „domácími“ způsoby, je lépe nechat to na veterináři, protože má k touto účelu účinné preparáty a jen on může posoudit, zda je možné u toho kterého zvířete zvracení vyvolávat, v době, kdy již nastoupily účinky jedu je totiž zvracení nejen neúčinné, ale i velmi nebezpečné (hrozí vdechnutí zvratků). Pokud uplynulo více než 4 hodiny od pozření, je třeba psa neprodleně dopravit k veterináři, který zahájí stabilizaci pacienta, což ve vážnějších případech vyžaduje několikadenní hospitalizaci a nepřetržité sledování (záleží na stavu pacienta). 

Zdroj následujících informací: 

http://www.veterina-info.cz/script/articledetail.asp?rid=52

Diagnostický a terapeutický přístup k intoxikacím malých zvířat
MVDr. Otto Huml 

Příloha č. 1 Doma aplikovatelná emetika (látky vyvolávající zvracení - pozn. veterina-info) :

peroxid vodíku - působí lokálním drážděním v žaludku. Má-li majitel koncentrovaný peroxid ( 30 %, např. na bělení trofejí ), je nutno ho před aplikací naředit 1 : 9 na cca 3 % koncentraci. Dávka 3 % peroxidu je 1 - 2 ml.kg-1 ž. hm. pro psa i pro kočku. Jestliže nedojde ke zvracení, lze opakovat aplikaci ve stejném množství za 10 minut.

sůl - působí faryngeální stimulací. Je riziková a předávkování může vést k intoxikaci

mýdlová voda a tekuté přípravky na mytí nádobí - dávka u lidí je 3 polévkové lžíce na 250 ml vody. Aplikuje se u dospělých lidí i u dětí a navodí u 91 % lidí zvracení do 6,5 minuty. Toto emetikum nesmí být použito u koček.

MÁTE NĚJAKÉ VLASTNÍ ZKUŠENOSTI NA TOTO TÉMA? PODĚLTE SE O NĚ S OSTATNÍMI  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář