Jdi na obsah Jdi na menu
 


OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2010

 SPORTOVNÍ KYNOLOGIE

Máme za sebou měsíce pilného výcviku. Za dobu, co se scházíme mimo oficiálně uznané výcvikové hodiny*, se nám podařilo dosáhnout v oblasti sportovní kynologie těchto úspěchů: 

 

 Petr Gotzmann  a pes NO Salvo Budišovské vrchy zkoušku ZVV1

Jarda Menčík a fenka NO Jessie - stopařské zkoušky FPr 2 a FPr 3 a  zkoušku poslušnosti BH

 

 Olga Menčíková a pes NO Kim - zkoušku poslušnosti BH a ZVV 1

 Petr Zeisberger s fenkou Trishou plemene american pit bull terrier, zkoušku poslušnosti ZM 

 Pavla Valová s fenkou německého boxera Lee zkoušku poslušnosti ZZO


Tak tohle jsou výsledky. Celkem 8 zkoušek se podařilo vykonat pěti členům z naší "pracovní skupiny".

V průběhu od června do září jsme absolvovali 15 denní výcvikový kurz sportovní kynologie, který byl rozdělen na 4 pobytové víkendy v Budišově nad Budišovkou a jedno pětidenní soustředění na Hadince. Pobytové akce byly zaměřeny na výcvik poslušnosti, stop a obrany. Mimo to jsme poznali nová prostředí  a nové kynologické kamarády.

 

 V tomto období jsme často vyjížděli na okolní cvičáky - zejména do Budišova nebo do Nových Lublic. To hlavně z důvodu lepších výcvikových podmínek a přítomnosti figuranta Karla Sedláčka, bez kterého bychom se na zkoušky ZM a ZVV1 jen těžko připravili. Samozřejmě, že ve Vítkovských podmínkách jsme využili služeb "našeho domácího"  figuranta Petra Gotzmanna. Koneckonců - to je možné shlédnout ve fotogalerii nebo v rubrice "video".

Mezi naše kynologické kamarády, kteří se s námi pravidelně setkávali mimo oficiální výcvikové hodiny* a podporovali nás a námi provozovanou sportovní kynologii, patří i Dana Haasová, která má dva veterány - vipety. Takže v současné době jí nejde ani tak o výcvik, jako o to, že své psí kamarády vezme na cvičák - na místa, kde strávili své šťastné mládí (samozřejmě kromě dostihové dráhy) a trošku si popovídá se stejně "praštěnými" kamarády. Dana, jako dlouholetý  a zkušený kynolog, si jistě brzy pořídí nějaký přírůstek pro výcvik. Já tomu věřím 

 

 *Že nevíte, co jsou to oficiální výcvikové hodiny? To je takový Kocourkov

 

Tak pro vysvětlení: Jde o hodiny, které jsou stanoveny vedením ZKO Vítkov pro výcvik pod oficiálně uznaným výcvikářem. Ti jsou celkem 3. Přesnější informace i čas oficiálního výcviku můžete zjistit na oficiálních stránkách ZKO Vítkov.

Jarda Menčík nebyl vedením jako výcvikář uznán, tudíž členové, kteří cvičí pod jeho vedením nebo sólo, cvičí s neoficiálním výcvikářem, v neoficiální čas a tak jsme si jednoho dne řekli, že můžeme mít taky  své neoficiální webové stránky A že se nám povedly!!! No řekněte sami

 Snad se mi to aspoň trošku podařilo objasnit.  

 

VÝSTAVY VOŘÍŠKŮ A PSŮ BEZ PP

 

 

 V roce 2010 jsme absolvovali pouze výstavu v Hranicích na Moravě a ve Vítkově. Ve Vítkově jen Standa Jakubík s Ronem, který se výstavy mohl zúčastnit pouze proto, že nebyl přijat za člena ZKO Vítkov (všecko zlé je k něčemu dobré ) Pro upřesnění - výstavy ve Vítkově se neúčastní jako vystavovatelé členové pořádající organizace.

 V Hranicích obsadila Jitka Jakubíková s křížencem Rickym 1. místo ve své skupině a Olga Menčíková se psem NO Kimem také 1. místo ve své skupině. Ronek se v Hranicích neumístil. A na výstavě ve Vítkově obhájil se svým páníčkem 3. místo. Je to již zasloužilý veterán.V dubnu 2010 oslavil své 11 narozeniny, což je na boxera úctyhodný věk.  

CANISTERAPIE

 V průběhu celého roku 2010 navštěvovali Jarda s Olinou se svými dvěmi psy NO,  s fenkou Jessi a psem Kimem, domovy důchodců ve Vítkově a v Budišově nad Budišovkou. Tuto činnost provádějí ve svém volném čase a ve své plné finanční režii. Myslím, že si za to zaslouží dík a uznání. Tuto činnost vykonávají pod hlavičkou ZKO Vítkov a prezentují pouze tuto organizaci. Nejsou organizováni v žádné canisterapeutické společnosti, tudíž na svou činnost nedostávají žádné dotace ani nežádají sponzorských darů. Vždyť  psy mají především pro své potěšení. A že jsou schopni potěšit i někoho jiného??? Tak proč ne? Krmení, poplatky i veterinární péči by jim páníčkové dopřáli, i kdyby canisterapii neprovozovali. Tím chci jen podtrhnout fakt, že to vše dělají jen a pouze pro pocit z dobře odvedené práce.  

 Se svými psy co dva roky obnovují canisterapeutické zkoušky, protože jsou si dobře vědomi, že povahové vlastnosti psa, stejně jako u lidí,  se v průběhu jeho života mohou změnit. Takže obnovení platnosti certifikátu je čeká příští rok v září.

 

PŘÍRŮSTKY

 

 

 V letošním roce jsme zaznamenali 3 čtyřnohé přírůstky - Ozák Skočická samota - štěně NO  u Petra Gotzmanna. Pes je pomalu připravován na práci u PČR. Bude z něj skvělý stopař.

Dále Enzo - RTW - pes, kterého dostal Petr G. jako služebního psa na výcvik. Pes se k PČR dostal od lidí, kteří nezvládli jeho výchovu, ač má dobré předpoklady k výcviku obrany a zadržení pachatele. Pod Petrovým vedením dělá skvělé pokroky. A víte co? Nechtěla bych cítit jeho dech za krkem

 

No a Jarda Menčík si vzal za svou fenečku NO, která do té doby žila s člověkem, který ač ji měl rád, nebyl schopen ji poskytnout vše, co potřebuje. Své nové doma si rychle oblíbila a docela zapomněla tesknit, jak se to sluší a patří při změně páníčka. Zatím je ze všeho hrozně nadšená a tůůůze zvědavá.