Jdi na obsah Jdi na menu
 


Canisterapie v roce 2010

27. 2. 2011

Jessinka už čtyři roky a Kimíček dva roky dochází společně s námi do Domova  Letokruhy v Budišově nad Budišovkou a do podobného zařízení pro seniory ve Vítkově.

Našim klientům přinášíme čas od času trochu rozptýlení v podobě psího mokrého čumáku,  náklonnosti a nefalšované radosti z mísy piškotů, které zodpovědné paní terapeutky nalámaly na menší kousky, aby jich „jako“ bylo víc.
Naši hafani jsou na kladení do lůžka klientů trochu velcí a tak „komunikují“ ze židle, umístěné při okraji lůžka, nebo ze země u sedících, či upoutaných na invalidní vozík. Kde je to možné, vleze si hafan ke klientovi na křeslo, či pohovku a zahřívá záda, nohy, nebo se nechá jen tak hladit a prohřívá ztuhlé ruce. Přes svou velikost jsou naši psové notně umazlení, takže s touto činností nemají celkem žádný problém, zvláště je-li to ještě ke všemu „za úplatu“. Senioři by jim dopřávali piškotky nejraději po plných hrstech, ale je třeba je trochu krotit, vždyť bychom se za chvíli neunesli. A tak do nekonečna opakujeme: „pomalu, po jednom...“, ale ono se to řekne, když ta psí tlama je tak veliká.
Je pro nás příjemné vědět, že „naši lidičkové“ projevují radost ze psí návštěvy a že se vždycky těší a tak na oplátku rádi přijmeme pozvání na letní zahradní slavnost, nebo na vánoční besídku. Tady je zase na našich klientech, aby předvedli, co si pro své hosty přichystali. A že jsou paní terapeutky moc šikovné, vždycky to stojí za to.
No a pak už nezbývá, než všem popřát klidné vánoční svátky a co největší příděl zdraví, abychom se mohli zase v lednu vidět.
V roce 2011 musíme požádat občanské sdružení Podané ruce, u kterého jsme evidováni jako canisterapeutické týmy, o přezkoušení a vydání osvědčení na další dva roky, abychom mohli tuto činnost i nadále vykonávat. Toto přezkoušení se vyžaduje proto, že povaha psa se může s přibývajícím věkem změnit a jde především o bezpečnost klientů.
Tuto činnost vykonáváme bez nároku na finanční vyrovnání, nežijeme z dotací a neděláme z toho zásluhu. Máme radost, že naši klienti mají radost.
 
 
                                           Jessie, Kim, Jarda a Olga Menčíkovi
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář